POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Wtorek [05.12.2023, 12:58:39] • Świat

5 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Kawy po Turecku

5 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Kawy po Turecku

fot. Organizator

Jej kuszący aromat wypełnia tureckie domy, biura, kawiarnie i ulice. Specjalnie parzona kawa – bo o niej mowa, jest bardzo ważnym elementem tureckiej tradycji i jednym z najprzyjemniejszych doświadczeń podczas podróży do tego kraju. W Türkiye (Turcji) kawa jest swego rodzaju społecznym mediatorem – łączy ludzi i pomaga w nawiązywaniu kontaktów towarzyskich. Rola kawy w Türkiye (Turcji) jest tak istotna, że ważne spotkania, a także rozmowy po zakończonym posiłku zaczynają się od pytania "Jakiej kawy się napijesz?". Ten wyjątkowy smak i znaczenie dla tradycji zaowocowały wpisaniem przyrządzania oraz picia kawy po turecku na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO w 2013 roku. Od tego czasu 5 grudnia, czyli data dołączenia kawy po turecku do listy UNESCO, obchodzona jest jako "Światowy Dzień Kawy po Turecku".

Dziedzictwo kulturowe obejmujące stulecia
Kawa po turecku znajduje się w centrum życia społecznego od momentu jej pierwszego zaparzenia, które datuje się na XVI wiek. Rozpowszechniła się ona na rozległych terenach należących do Imperium Osmańskiego i przekroczyła granice dzięki związanym z nią rytuałom, tradycjom oraz pełnionej roli. Napój ten ma kluczowe znaczenie dla kultury tego kraju, a tureckie słowo oznaczające śniadanie to "kahvaltı", co dosłownie tłumaczy się jako "przed kawą". Ilekroć odwiedzasz przyjaciół lub rodzinę w Türkiye (Turcji), bądź pewien, że zostaniesz poczęstowany kawą po turecku jako napojem na powitanie. Jest to również kluczowy element uroczystości weselnych, zaręczyn, urodzin i niemal wszystkich okazji.

Jakiej kawy się napijesz?
Metoda parzenia kawy po turecku pozostała niezmieniona od wieków i jest to jeden z powodów jej wyjątkowości. Przygotowuje się ją poprzez parzenie bardzo drobno zmielonych i sproszkowanych ziaren kawy w zimnej wodzie, w specjalnym naczyniu zwanym "Cevze". Po zagotowaniu aż do spienienia, wlewa się ją do malutkich filiżanek, tworząc na wierzchu aksamitną piankę. W przeciwieństwie do innych kaw, kawę po turecku wlewa się do filiżanki wraz z fusami i zawsze podaje się ją ze szklanką wody, lokum (Rachatłukum) lub innymi słodkościami.

Metody mielenia i przygotowywania kawy po turecku mogą się różnić w zależności od składników i zwyczajów w poszczególnych regionach kraju. Drzewa mastyksowe, które można znaleźć w całym regionie Morza Egejskiego, nawiązują do tradycji parzenia kawy po turecku z gumą mastyksową. Kawa Menengiç, przygotowywana przez suszenie ziaren z drzewa Pistacji terpentynowej (Pistacia terebinthus), jest bardzo popularna w Gaziantep, jednym z tureckich miast w południowo-wschodniej Anatolii i ojczyźnie pistacji. Kawa Dibek, zazwyczaj mielona w kamiennym moździerzu, stała się popularna ze względu na swój łagodny aromat i jako alternatywa dla kawy po turecku, którą można podawać z mlekiem. Natomiast kawa Mırra, często określana jako mocna i gorzka, jest powszechnie preferowana w południowo-wschodnich prowincjach Şanlıurfa i Mardin

Zuzanna Karasiewicz
Junior PR Account Executive


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Grodno: Mężczyzna w stanie wyziębienia wydobyty przez strażaków z grząskiej gliny. Zespoły ratunkowe, składające się z pięciu Jednostek Operacyjno-Technicznych (JOP), przemieszczały się w niedziele od strony Międzyzdrojów w stronę Grodna, aby dotrzeć do miejsca wypadku. Teren, na którym doszło do zdarzenia, okazał się wyjątkowo trudny - grząska glina znacznie utrudniała dostęp. Mimo to, dzięki zdecydowanym działaniom ratowników OSP, udało się zlokalizować poszkodowanego w stanie mocnego wyziębienia, z nogami zasypanymi w gęstej masie ■ Kolejny wyrok w kamieńskich instytucjach gminnych. Ostatnio po Kamieniu krąży anegdota, że przydałaby się nowa gra miejska pt. gdzie pracuje jakaś księgowa bez wyroku? W piątek 26 stycznia 2024r. Sąd Okręgowy w Szczecinie ogłosił wyrok w sprawie byłego wójta Rewala. Oskarżonych w sprawie przekroczenia uprawnień i niedopełnienia obowiązków w sprawie rzetelnego planowania dochodów w gminie było jeszcze 5 osób, w tym 3 skarbników gminy. Osoby te otrzymały wyroki od 8 miesięcy do ponad 1,5 roku więzienia. Sprawa toczyła się od wielu lat. Jest to wyrok nieprawomocny – wydany w pierwszej instancji. Jedną z osób skazanych jest Iwona S. Była skarbniczka gminy Rewal i była pracownica spółki Wodociągi Rewal, a obecnie główna księgowa w jednostkach organizacyjnych gminy Kamień Pomorski. W Miejskim Ośrodku Sportu i Rekreacji w Kamieniu Pomorskim i Kamieńskim Domu Kultury ■