POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [19.10.2025, 11:21:45] • Szczecin

56 lat smaku i tradycji – Bar Pasztecik obchodzi urodziny

56 lat smaku i tradycji – Bar Pasztecik obchodzi urodziny

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Od ponad pół wieku mieszkańcy Szczecina i turyści odwiedzają kultowy bar przy al. Wojska Polskiego 46, by spróbować ciepłych, drożdżowych pasztecików z różnorodnym nadzieniem. W poniedziałek, 20 października, szczeciński przysmak obchodzi swoje 56. urodziny.

Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60. XX wieku. W 1969 roku Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała z radzieckiego demobilu specjalną maszynę do wyrabiania drożdżowych „pierożków”, które nazwano pasztecikami. Pierwotnie najpopularniejszym nadzieniem było mięso, jednak w latach 80. pojawiły się także wersje z masą jajeczną, rybną czy twarożkiem, zarówno na słodko, jak i słono. Obecnie oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z pieczarkami i żółtym serem czy kapustą i grzybami.

– Pasztecik szczeciński i wyjątkowa atmosfera baru przy al. Wojska Polskiego 46 stały się ikoną kulinarną Szczecina. To smak, który łączy pokolenia i jest rozpoznawalny w całym regionie. Turyści często wpisują bar na listę miejsc, które warto odwiedzić będąc w Szczecinie. Zachęcam do degustacji szczególnie w dniu jego święta – podkreśla marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

– 20 października zapraszamy do Baru Pasztecik przy al. Wojska Polskiego 46 w Szczecinie, aby wspólnie świętować 56 urodziny tradycyjnego pasztecika. Zapraszamy wszystkich szczecinian, turystów do konsumowania pysznych i gorących pasztecików – serwujemy trzy rodzaje pasztecików: z mięsem, z pieczarkami i żółtym serem oraz z kapustą i grzybami – mówi Bogumiła Polańska właścicielka Baru Pasztecik.

Dzięki inicjatywie Bogumiły Polańskiej szczeciński pasztecik w grudniu 2010 roku został wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Wnioski o rejestrację produktów z Pomorza Zachodniego przyjmuje i ocenia Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.

Receptura tego przysmaku opiera się wyłącznie na naturalnych składnikach i tradycyjnych metodach wyrabiania ciasta drożdżowego. Sekret smaku tkwi w idealnych proporcjach i sposobie mieszania składników. Prawdziwy pasztecik jest serwowany prosto z maszyny służącej do jego wypieku.

Pierwszy bar „Pasztecik” powstał w październiku 1969 roku przy al. Wojska Polskiego 11, naprzeciw kina „Kosmos”. Sześć lat później, przy al. Wojska Polskiego 46, otwarto kolejny lokal, który do dziś jest jedynym miejscem serwującym paszteciki według oryginalnej receptury. Bar z numeru 11 przeniósł się pod numer 46, kiedy jego pawilony zostały wyburzone na początku lat 90. Do dziś ceniony jest za  niepowtarzalną atmosferę. Jego wystrój nie zmienił się od otwarcia. Gości wita charakterystyczny szyld, a w środku znajduje się charakterystyczna mozaika.

Biuro Prasowe
Alicja Cieślik
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego


komentarzy: 3, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-3 z 3

Gość • Niedziela [19.10.2025, 15:12:48] • [IP: 46.112.226.***]

W jesienne deszczowe dni ten bar był ciepłą namiastką domowego obiadu, gdy po pracy umawialiśmy się na randkowe spotkania na mieście. A potem było kino.

Aneta • Niedziela [19.10.2025, 14:16:32] • [IP: 91.94.5.***]

Te szczecińskie paszteciki kiedyś były dobre, ale teraz NAJLEPSZE są w Kamieniu - przy dworcu.

Gość • Niedziela [19.10.2025, 12:24:05] • [IP: 37.30.34.**]

Mój Boże. Zawsze kiedy byłam w Szczecinie nigdy nie obyło się bez pasztecików i barszczyku. Pychotka. Zwykły bar a kolejki były ogromne. Nie pamiętam ulicy ale jeszcze w pobliżu buł punkt z różnymi naturalnymi sokami które wyciskano na oczach kupujących. Mi smakował sok z marchewki i jabłkiem. Życzę następnych 56 lat.

Oglądasz 1-3 z 3
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ W najbliższy wtorek, 21 października, w sali ślubów Urzędu Miejskiego w Międzyzdrojach o godzinie – godz. 11:00, odbędzie się spotkanie informacyjne dotyczące środków unijnych, współpracy z gminą i Lokalną Organizacją Turystyczną Wyspy Wolin. Przedsiębiorcy dowiedzą się, jak uzyskać nawet 200 tysięcy złotych wsparcia dla swojej firmy. Treść artykułu: W imieniu Burmistrz Międzyzdrojów, Beaty Kiryluk, zapraszamy przedsiębiorców, przedstawicieli organizacji i wszystkich zainteresowanych rozwojem lokalnej gospodarki na spotkanie poświęcone możliwościom pozyskania środków unijnych oraz współpracy z gminą i LOT Wyspy Wolin. Spotkanie odbędzie się 21 października (wtorek) w sali ślubów Urzędu Miejskiego w Międzyzdrojach. W programie przewidziano wystąpienia przedstawicieli instytucji wspierających rozwój przedsiębiorczości: Krzysztof Berest, Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Wojciech Celiński z Lokalnej Organizacji Turystycznej Wyspy Wolin Zachodniopomorska Agencja Rozwoju Regionalnego – prezentacja produktów Zachodniopomorskiego Funduszu Rozwoju, m.in. pożyczek, poręczeń i reporęczeń, a także przedstawienie możliwości uzyskania bezzwrotnego dofinansowania szkoleń ze środków unijnych Katarzyna Kutereba-Gnitecka, Dyrektor LGR Zalew – prezentacja środków UE dostępnych w ramach programu LGR Na zakończenie przewidziano część poświęconą sprawom różnym i pytaniom uczestników. Tematem przewodnim wydarzenia będzie program „Dofinansowanie usług rozwojowych dla zachodniopomorskich MMŚP III”, który daje możliwość uzyskania nawet 200 000 zł dofinansowania na firmę oraz 10 000 zł na osobę ■