POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [20.10.2024, 14:52:42] • zachodniopomorskie

Recepturę zdrowych lodów z mleka kobyły opracowały badaczki ZUT

Recepturę zdrowych lodów z mleka kobyły opracowały badaczki ZUT

fot. Organizator

Są zdrowe, ponieważ w ich składzie, oprócz śmietanki i cukru znajdziemy przede wszystkim mleko klaczy poddane fermentacji z udziałem bakterii jogurtowych lub szczepów bakterii probiotycznych Lacticaseibacillus rhamnosus oraz Lactiplantibacillus plantarum, a także inulinę – składnik o walorach prebiotycznych, pozytywnie wpływający na florę bakteryjną jelit.

Mleko klaczy jest znacznie zdrowsze od krowiego, jego składniki mają działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, które przetrwają nawet niskie temperatury zamrażarki.

Do nowego przysmaku Naukowczynie ZUT dodały śmietankę, ponieważ mleko klaczy jest z natury ubogie w tłuszcz, a składnik ten jest konieczny, aby uzyskać desery o odpowiednich walorach smakowych. Lody mają biało-kremową barwę (mleko klaczy jest bielsze od krowiego), miękką i kremową konsystencję oraz przyjemny, śmietankowy, delikatnie kwaskowy smak, charakterystyczny dla lodów na bazie mleka fermentowanego. Lody występują tylko w jednym, swoim naturalnym, „śmietankowym" smaku, który w razie potrzeby można wzbogacić łączeniem z owocami, polewami i innymi dodatkami.

Mleko klaczy tradycyjnie spożywane jest w krajach Azji Środkowej, obecnie zyskuje popularność w Europie oraz USA. Pod względem składu jest ono znacznie bardziej zbliżone do mleka kobiecego niż mleko krowie. Ponadto zawiera związki o działaniu antybakteryjnym, niezbędne kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Białka mleka klaczy są dużo mniej alergizujące niż białka mleka krowiego. Mleko klaczy jest stosowane w żywieniu dzieci uczulonych na mleko krowie oraz polecane osobom chcącym poprawić swój stan zdrowia.

Recepturę zdrowych lodów z mleka kobyły opracowały badaczki ZUT

fot. Organizator

Udowodniono, że surowiec ten stymuluje układ odpornościowy oraz wspomaga leczenie lub pozwala zapobiegać chorobom układu oddechowego oraz pokarmowego. Lody jogurtowe są mniej kaloryczne od tradycyjnych.

Badania nad smakołykiem sfinansowano ze środków WNoŻiR ZUT. Dr inż. Katarzyna Szkolnicka, dr hab. inż. Anna Mituniewicz-Małek, prof. ZUT oraz dr hab. inż. Izabela Dmytrów, prof. ZUT z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności (na zdjęciu) to twórczynie lodów.

Dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska-Wąs, prof. ZUT z Katedry Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka czuwała nad jakością mikrobiologiczną produktów.

Emilia Kujawa
Rzecznik Prasowy
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie


komentarzy: 3, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-3 z 3

Gość • Środa [23.10.2024, 11:33:36] • [IP: 88.156.232.***]

Koń by się uśmiał. Kobyła ma mały bok. I na takie coś idą pieniądze z naszych podatków, normalnie ręce opadają.

Gość • Poniedziałek [21.10.2024, 17:43:21] • [IP: 188.146.44.**]

Jestem zachwycony!

Gość • Niedziela [20.10.2024, 19:15:18] • [IP: 46.113.14.*]

Tylko żeby teraz klacze nie wpadły w sidła hodowli dla pieniedzy bo będzie drama. Także możliwe jest jest tyle mleka hodowanego w dobrych warunkach bo w innym wypadku to cierpienie zwierząt. Tego muszą pilnować rządy, ustawy, fundacje bo dla pieniedzy to kroliki dużo potrafią zrobic, byle do biedry tira załadować po sufit i nastepny.

Oglądasz 1-3 z 3
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ W nocy z 25 na 26 sierpnia oraz z 26 na 27 sierpnia 2025 r. w godzinach od 22:00 do 05:00 w tunelu w Świnoujściu wystąpią planowe ograniczenia w ruchu – będzie się on odbywał wahadłowo. Zmiany związane są z przeprowadzeniem prac doszczelniających realizowanych przez Głównego Wykonawcę w ramach gwarancji ■ Kontrole na granicach z Niemcami i Litwą przedłużone do 4 października ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski ■