POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [12.02.2023, 11:57:00] • Polska

10 wskazówek, które pomogą przygotować idealne pączki na tłusty czwartek

10 wskazówek, które pomogą przygotować idealne pączki na tłusty czwartek

fot. Organizator

Już niedługo czeka nas wielkie święto łasuchów i nie tylko – tłusty czwartek. To wtedy nie liczymy kalorii, delektując się słodkimi wypiekami. Do najpopularniejszych należą pączki, oponki i faworki. Można kupić je w cukierni, ale o wiele większą satysfakcję daje ich samodzielne przygotowanie. Sprawdź nasze wskazówki, które ułatwią to zadanie!

Przepisów na domowe pączki czy oponki jest wiele, jednak nawet podanie szczegółowej receptury nie gwarantuje cukierniczego sukcesu. W tym wypadku lepiej uczyć się na błędach cudzych niż własnych, dlatego zebraliśmy praktyczne tipy, które od lat wykorzystują panie domu przy przygotowywaniu wypieków.

1. Jeśli chcesz przygotować tradycyjnie smażone pączki, wygospodaruj sobie przynamniej 2,5 godziny wolnego czasu, szczególnie jeśli używasz świeżych drożdży, z których trzeba zrobić zaczyn. Pamiętaj, że ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu, a kilkukrotne wyrastanie jest sekretem idealnej konsystencji.
2. Wyrabiając ciasto, staraj się nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki, ponieważ w trakcie smażenia pączków mąka będzie się paliła. Zamiast podsypywać nią miskę, w której ciasto będzie rosło, użyj niewielką ilość oleju, która natłuści brzegi i zapobiegnie przywieraniu.
3. Nie dosładzaj ciasta na pączki. Słodkości nadadzą mu nadzienie oraz posypka – lukier lub cukier puder. Nadmiar cukru w cieście może spowodować jego przypalenie w trakcie smażenia.
4. Możesz wypełnić pączki nadzieniem na dwa sposoby – już na etapie ich formowania (pamiętając o dobrym sklejeniu ze sobą boków ciasta, aby marmolada nie wypłynęła w trakcie smażenia) lub po upieczeniu, korzystając ze szprycy cukierniczej. Jeśli jej nie masz, możesz wykorzystać grubsze woreczki z suwakiem. Wystarczy przełożyć marmoladę lub budyń do środka woreczka, zamknąć go i odciąć delikatnie róg torby, a następnie przebić jeszcze ciepłego pączka i powoli dozować nadzienie do wnętrza. Oczywiście lepszy efekt uzyskasz, mając tylkę cukierniczą, ale jeśli nie dysponujesz takim sprzętem, sam worek też wystarczy.
5. Przygotuj sporej wielkości garnek lub płaską patelnię z głębokim dnem do smażenia – nie żałuj tłuszczu – pączki powinny być zanurzone w nim do połowy i swobodnie pływać. Najlepszy do smażenia będzie smalec lub oleje roślinne – rzepakowy czy słonecznikowy.
6. Pilnuj temperatury tłuszczu – zbyt niska spowoduje nadmierne wchłanianie oleju przez ciasto, za wysoka spali je z zewnątrz, pozostawiając surowe w środku. Najlepiej smażyć pączki w tłuszczu o temperaturze 175-180°C, co sprawdzisz za pomocą termometru cukierniczego. Jeśli go nie masz, wrzuć do tłuszczu małą kulkę ciasta – kiedy zacznie się rumienić, temperatura jest odpowiednia i można zacząć smażenie.
7. Aby kontrolować temperaturę tłuszczu podczas smażenia, warto wrzucić do niego kawałek surowego ziemniaka, który ją obniży. Pamiętaj, aby go obrać, umyć i dobrze osuszyć przed umieszczeniem w rozgrzanym tłuszczu.
8. Aby szybko i równomiernie obtoczyć pączki, minipączki czy oponki w cukrze pudrze, przesyp słodki proszek do uniwersalnego woreczka strunowego, a następnie przełóż do niego wypieki. Dzięki hermetycznemu zamknięciu cukier nie wydostanie się na zewnątrz, a słodka posypka dokładnie oblepi ciasto.
9. Jeśli chcesz podzielić się wypiekami ze znajomymi albo zanieść je do pracy, zabierz ze sobą woreczek z cukrem pudrem. Przed podaniem możesz oprószyć nim słodkości, co sprawi, że będą się ładniej prezentowały. Pamiętaj, aby wybrać bardzo szczelne woreczki, które odpowiednio zabezpieczą cukier.
10. Aby drożdżowe wypieki na dłużej zachowały swoją świeżość, po ostudzeniu warto umieścić je pod szklaną paterą lub przykryć po prostu tradycyjnym papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dzięki temu ciasto nie będzie tak szybko wysychało. Smacznego!

– Choć trendy w cukiernictwie się zmieniają, klasyka zawsze jest w cenie. Szczególnie w tłusty czwartek chcemy odtworzyć smak tradycyjnych pączków czy chrupiących, domowych faworków. Najlepiej zasięgnąć rady najwyższej instancji – babci lub mamy – które są skarbnicą cukierniczej wiedzy lub skorzystać z uniwersalnych porad. Warto posiłkować się także produktami gospodarstwa domowego, które mamy w szufladzie – uniwersalne woreczki ze struną, papier do pieczenia czy folia aluminiowa mogą zaskoczyć swoim nietypowym zastosowaniem i wybawić nas z niejednej cukierniczej opresji – mówi Marta Krokowicz związana z marką Paclan i dodaje: i pamiętajmy – tradycję trzeba pielęgnować, a kalorie w tłusty czwartek się nie liczą, więc jedzmy ze smakiem!

Katarzyna Maciejewska | BUENA VISTA media group


komentarzy: 2, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-2 z 2

Gość • Niedziela [12.02.2023, 18:07:24] • [IP: 46.205.128.***]

Najważniejsze to spirytus i ♥️ do ciasta. 1000 g mąki pszennej 100 g drożdży szczypta soli 500 ml mleka 100 g cukru 6-8 żółtek 1 jajo 100 g stopionego masła opcjonalnie starta wanilia, skórka z cytryny lub pomarańcziy do 100 ml spirytusu część można dodać do nadzienia. Z drożdży, 2-3 łyżek mąki, łyżki cukru i części mleka zrobić rozczyn. Gdy będzie wyrastać Przesiać pozostałą mąkę.Utrzeć żółtka i jajo z cukrem na kogel mogel. Gdy drożdże wyrosną połączyć wszystkie składniki oprócz masła. Wyrobić drewnianą łyżką. Dodać masło i wyrobić elastyczne ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Formować pączki dowolną techniką gdy wyrosną smażyć z obu stron. 😋

Gość • Niedziela [12.02.2023, 15:42:21] • [IP: 46.205.136.**]

Najlepsze pączki to tradycyjne drożdżowe. Smażone na smalcu. Dobrze wyrośnięte. Masło, mąka szczypta soli trochę cukru. W środku, nadzienie zrobione z różanych płatków (samodaielnie) Cierpliwość i serce włożone w pracy dla pączków to recepta na pyszne pączusie.Żadnych poaypek, żadnego lukru tylko posypane cukrem pudrem.

Oglądasz 1-2 z 2
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenia pierwszego stopnia dotyczące burz dla powiatów w czterech województwach: zachodniopomorskim, lubuskim, dolnośląskim oraz wielkopolskim. "Prognozowane są burze, którym miejscami będą towarzyszyć silne opady deszczu od 20 mm do 30 mm oraz porywy wiatru do 65 km/h. Lokalnie grad" ■ W najbliższą środę, 28 maja 2025 roku, ENEA Operator planuje czasowe wyłączenie prądu przy ul. Leśnej w Międzyzdrojach. Przerwa w dostawie energii potrwa pięć godzin i może wpłynąć na codzienne funkcjonowanie mieszkańców i firm. Zgodnie z informacją opublikowaną przez ENEA Operator, w środę 28 maja 2025 r. w godzinach od 10:00 do 15:00 nastąpi planowane wyłączenie prądu w rejonie Międzyzdrojów, konkretnie przy ul. Leśnej pod numerami 15 i 24. Przerwa w dostawie energii ma charakter techniczny i wynika z konieczności przeprowadzenia prac modernizacyjnych lub konserwacyjnych w sieci energetycznej. ■ Gmina Międzyzdroje: Lubin świętuje 1000-lecie koronacji Bolesława Chrobrego! 17 maja w Grodzisku odbędzie się festyn historyczny z pokazami wojów, wykładem prof. Sikorskiego i atrakcjami dla całych rodzin. Start o 15:00 – nie zabraknie walk, muzyki, ognia i zabawy! ■