POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Czwartek [30.09.2021, 17:54:36] • zachodniopomorskie

„Perły” dla zachodniopomorskich przysmaków

„Perły” dla zachodniopomorskich przysmaków

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Regionalne wyroby, wytwarzane od lat tymi samymi metodami, wyróżniające się jakością i smakiem – kolejnych pięć takich produktów z Pomorza Zachodniego doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Prestiżowe nagrody – Perły 2021 - zostaną wręczone w najbliższy weekend. Podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów” województwo zachodniopomorskie zaprezentuje nie tylko swoje kulinarne bogactwo, ale również przebogatą ofertę turystyczną.

Specjały, które zostaną nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytuły „Perły 2021” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci, ekologiczne gospodarstwa, restauratorzy zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.

- Na Pomorzu Zachodnim możemy pochwalić się bogactwem niezwykłych smaków. W regionalnej kuchni wyraźnie zaznacza się kulturowa mozaika tworzona przez mieszkańców tych ziem. Różnorodność jest naszą kulinarną siłą – ocenia wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz. – Regionalne pyszności zachwycają oryginalnością, jakością, ale też fascynującą historią powstania danego produktu czy potrawy.

„Perły” dla zachodniopomorskich przysmaków

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas poznańskiej gali „Smaki Regionów” otrzyma w tym roku pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego:

Faszerowany udziec z dzika – Justyna i Roman Kaweccy, gospodarstwo „Zielona Dolina”.
Miód lipowy – Maria i Jan Kołosowscy, Miody Puszczy Barlineckiej
Tort Mocca – Jan Tabiński, PPH TAST
Sok jabłkowy NFC 100% - Sady Rajewscy
Salceson przelewicki – Ireneusz Jung

Na Pomorze Zachodnie pojadą również nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Nagrody otrzymają:
Iwona Niemczewska – szefowa kuchni i właścicielka restauracji „Po drugiej stronie lustra w Szczecinie”, oraz
Elżbieta Kuczma – właścicielka gospodarstwa „Zagon” w Ząbrowie, słynącego z Ogórków Kołobrzeskich, kiszonych z zastosowaniem naturalnej wody solankowej.

Targi „Smaki Regionów 2021” odbędą 2-4 października w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Województwo Zachodniopomorskie od wielu lat uczestniczy w wydarzeniu, promując produkty lokalne i regionalne oraz tradycje kulinarne z Pomorza Zachodniego. Podczas tegorocznych targów zaprezentuje się ośmiu wystawców z naszego regionu, m.in. producenci miodów i przetworów z warzyw. Ekspozycja województwa zachodniopomorskiego zaplanowana jest na powierzchni 80 m kw. (pawilon 3A, stoisko 25), a drewniana zabudowa i zieleń będzie nawiązywać do tematyki ekologicznej. Z myślą o zwiedzających przygotowana będzie również tzw. strefa konsumpcji, z zachowaniem norm sanitarno-epidemiologicznych.

Atrakcją stoiska Pomorza Zachodniego będzie również prezentacja oferty turystycznej regionu.
Każda edycja targów „Smaki Regionów” przyciąga tysiące zwiedzających i setki wystawców z 16 województw.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ ENEA Operator zapowiada dwie przerwy w dostawie prądu w powiecie kamieńskim w poniedziałek 17 listopada. Rano bez zasilania będą wybrane adresy przy ulicach Polnej i Wolińskiej w Kamieniu Pomorskim. Dłuższa, kilkugodzinna przerwa obejmie miejscowość Żółcino ■ Planowane wyłączenia prądu w Kamieniu Pomorskim. We wtorek 18 listopada w godzinach 15–17 energii pozbawione będą adresy przy ul. Polnej 5 oraz Wolińskiej 50 i 51. Przerwy wynikają z prac prowadzonych przez ENEA Operator ■ 15 listopada br. (sobota) McDonald’s otworzyła 600 restaurację pod złotymi łukami w Polsce. Nowy punkt na mapie znajduje się na wyspie Wolin, przy ul. Gryfitów 33A w Wolinie. W dniu otwarcia na gości czekają niespodzianki i specjalne atrakcje dla całych rodzin, w tym upominki, animacje i konkursy z nagrodami ■ Międzyzdroje. Kino Eva zaprasza Panie na wyjątkowy wieczór „Ladies For Ladies” – już 19 listopada o godz. 18:00! Prelekcja KLAPS!, losowanie nagród i poruszający film „Wielka, odważna, piękna podróż” z Margot Robbie i Colinem Farrellem. 💃✨ Bilety: 35 zł. ■ Świnoujście: W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ Uwaga, planowane wyłączenia prądu! We wtorek, 28 października, w godzinach 08:00–14:00, Wisełka – ulice Leśna 5a, 5b, 6a i 11b pozostaną bez zasilania – informuje ENEA Operator (Rejon Międzyzdroje). Szczegóły na www.wylaczenia-eneaoperator.pl■ Uwaga mieszkańcy Jarszewa! W czwartek, 30 października 2025 r., w godzinach od 8:00 do 10:00, ENEA Operator zapowiada planowaną przerwę w dostawie energii elektrycznej. Prace mają charakter techniczny – warto wcześniej przygotować się na dwugodzinny brak zasilania ■