POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Czwartek [24.12.2020, 11:46:43] • Polska

Złap oddech na koniec roku – jak spędzić Boże Narodzenie „na luzie”?

Złap oddech na koniec roku – jak spędzić Boże Narodzenie „na luzie”?

fot. Organizator

Idealnie wysprzątany dom, 12 wigilijnych potraw, makowiec i sernik – tak wygląda tradycyjne polskie Boże Narodzenie. Kultywowanie tradycji jest piękne, ale wymaga sporo pracy. Ten rok był pod wieloma względami trudny, dlatego zakończmy go w mistrzowskim stylu – bez stresu, nerwów i przedświątecznej gorączki. Za to w spokoju i z najbliższymi – takie święta wszystkim się należą.

Boże Narodzenie to ulubione święta Polaków. Jest wszystko, co tworzy magię – towarzystwo rodziny, pięknie ustrojona choinka, prezenty, smaki, na które czekamy cały rok i światełka, które rozświetlają zimny grudzień. I nawet brak śniegu tego nie popsuje. Żeby to wszystko przygotować potrzeba czasu, dlatego wyszarpujemy łapczywie z kalendarza, ile się da. Myjemy okna, szukamy prezentów, wreszcie gotujemy i pieczemy po nocach, bo na końcu czeka nagroda – piękne święta. A gdyby tak zwolnić, wcisnąć hamulec i odpuścić w imię spokoju i regeneracji sił? To nasza nieśmiała propozycja po długiej i wyczerpującej gonitwie, jaką był 2020 rok. Nie chcemy bojkotować świąt, bo to właśnie na nie czekamy, ale zachęcamy, by podejść do nich na luzie, także w kwestii długiej listy potraw. Dlatego wybierzmy prostsze wersje świątecznych potraw, które będą równie smaczne, jak te tradycyjne.

Punkt pierwszy: ryba
Ryba na stole wigilijnym musi być – śledź w śmietanie, ryba po grecku czy smażony karp. Tak mówi tradycja i tego się trzymajmy, proponujemy tylko małą modyfikację. Zamiast smażonego w głębokim oleju i pracochłonnego karpia albo tego w galarecie przygotujmy pieczoną rybę z tego, co mamy pod ręką. – Naszym sprzymierzeńcem w spokojnym świątecznym gotowaniu może być folia aluminiowa. Ryba pieczona w folii z przyprawami nie wymaga tak dużej uwagi, jak ta smażona, a jest równie pyszna – tłumaczy Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan i dodaje: Do takiej obróbki najlepiej nadaje się dorada lub pstrąg. W kwestii przypraw wiele zależy od indywidualnych gustów, ale dobrze sprawdzi się połączenie oliwy, czosnku, soli i gałązki świeżego tymianku. Co ważne, korzystając z folii aluminiowej musimy pamiętać, by nie używać dużej ilości soli ani cytrusów, bo mogą one wejść w reakcję chemiczną z aluminium. Cytryna dodana już po upieczeniu będzie zdecydowanie lepszym wyborem dla naszego zdrowia. Ryba będzie się świetnie prezentować w towarzystwie warzyw, które możemy upiec razem z nią w piekarniku – to rozwiązanie nie tylko smaczne, ale i oszczędzające czas, a przecież o to właśnie chodziło!

Punkt drugi: świąteczne pierniki
Zapachowi po otwarciu słoika z piernikami nic nie dorówna – mieszkanka korzennych przypraw idealnie łączy się ze słodyczą miodu, roznosząc się w każdy kąt domu. Nie wspominając o tych słodkich ozdobach z lukru. Jak takie pierniki zrobić? I tutaj jest problem – często do przygotowania tych słodkości podchodzimy z wielkim pietyzmem, co zajmuje czas i zabiera energię. Wiele osób planuje tę czynność z dużym wyprzedzeniem, bo pierniki potrzebują czasu, aby zmięknąć. Kolejną problematyczną kwestią jest przepis – w Internecie znajdziemy mnóstwo propozycji na te najlepsze, babcine i staropolskie pierniki według specjalnej receptury. Niestety często te najlepsze receptury są złożone, a liczba składników zajmuje całą stronę. Do tego lukrowanie – konia z rzędem temu, kto potrafi zrobić takie precyzyjne malunki…
– A gdyby tak potraktować robienie pierników jako zabawę, w którą włączą się wszyscy domownicy? Wybrać prosty, 5-składnikowy przepis z adnotacją, że na pewno się uda i zaopatrzyć się w pisaki z lukrem, które ułatwią ozdabianie? Takie podejście do świątecznych przygotowań z pewnością ucieszy całą rodzinę i sprawi, że „pierniczenie” będzie frajdą, a nie stresującym zadaniem. Jako marka produkująca artykuły gospodarstwa domowego stawiamy na proste, ale i skuteczne rozwiązania, które sprawdzą się także przy okazji organizacji świąt Bożego Narodzenia. W tym wypadku warto mieć pod ręką papier do pieczenia marki Paclan, który uchroni pierniki przed przywieraniem do blachy. Teraz tylko trzeba pilnować, żeby nie zjeść wszystkich przed świętami – komentuje Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.

Punkt trzeci: uszka i pierogi
Uszka z grzybami oraz pierogi z kapustą to bożonarodzeniowa klasyka.
Specjały wymagają kilku godzin pracy i wprawy w przygotowaniu ciasta oraz sprawności w lepieniu, dlatego odkładanie tego zadania na wigilijny poranek to kiepski pomysł. Co może pójść nie tak? W stresie i bieganinie – wszystko. Dlatego przygotujmy mączne specjały z dużym wyprzedzeniem, zapraszając do wspólnego lepienia mamę, babcię czy siostrę. To nietuzinkowy, ale całkiem dobry pomysł na wspólne spędzenie czasu. Przygotowane specjały wystarczy poporcjować i zapakować w woreczki na mrożonki – dobrze sprawdzą się woreczki na mrożonki marki Paclan z klipsami w dwóch pojemnościach – litr oraz trzy. Mając zamrożone pierogi i uszka można spokojniej czekać na Wigilię.

Święta w tradycyjnym wydaniu są piękne, ale te przeżywane na luzie i w radości z najbliższymi – także. Wykorzystajmy ten czas na odpoczynek, planszówki z domownikami czy wspólne oglądanie kultowego Kevina. Potrzebujemy tego świątecznego spokoju, jak nigdy dotąd.
www.paclan.pl
www.facebook.com/paclanpl/
www.instagram.com/paclanpl/?hl=pl

BUENA VISTA media group


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ ENEA Operator zapowiada dwie przerwy w dostawie prądu w powiecie kamieńskim w poniedziałek 17 listopada. Rano bez zasilania będą wybrane adresy przy ulicach Polnej i Wolińskiej w Kamieniu Pomorskim. Dłuższa, kilkugodzinna przerwa obejmie miejscowość Żółcino ■ Planowane wyłączenia prądu w Kamieniu Pomorskim. We wtorek 18 listopada w godzinach 15–17 energii pozbawione będą adresy przy ul. Polnej 5 oraz Wolińskiej 50 i 51. Przerwy wynikają z prac prowadzonych przez ENEA Operator ■ 15 listopada br. (sobota) McDonald’s otworzyła 600 restaurację pod złotymi łukami w Polsce. Nowy punkt na mapie znajduje się na wyspie Wolin, przy ul. Gryfitów 33A w Wolinie. W dniu otwarcia na gości czekają niespodzianki i specjalne atrakcje dla całych rodzin, w tym upominki, animacje i konkursy z nagrodami ■ Międzyzdroje. Kino Eva zaprasza Panie na wyjątkowy wieczór „Ladies For Ladies” – już 19 listopada o godz. 18:00! Prelekcja KLAPS!, losowanie nagród i poruszający film „Wielka, odważna, piękna podróż” z Margot Robbie i Colinem Farrellem. 💃✨ Bilety: 35 zł. ■ Świnoujście: W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ Uwaga, planowane wyłączenia prądu! We wtorek, 28 października, w godzinach 08:00–14:00, Wisełka – ulice Leśna 5a, 5b, 6a i 11b pozostaną bez zasilania – informuje ENEA Operator (Rejon Międzyzdroje). Szczegóły na www.wylaczenia-eneaoperator.pl■ Uwaga mieszkańcy Jarszewa! W czwartek, 30 października 2025 r., w godzinach od 8:00 do 10:00, ENEA Operator zapowiada planowaną przerwę w dostawie energii elektrycznej. Prace mają charakter techniczny – warto wcześniej przygotować się na dwugodzinny brak zasilania ■