POGODA

Reklama

Wydarzenia

Artykuł sponsorowany • Środa [17.07.2019, 18:27:49] • Ahlbeck

Mistrz przyrządzania dań rybnych zaprasza

Mistrz przyrządzania dań rybnych zaprasza

Andre Domke Fischsommelier Inh. (Fisch Domke)( fot. Mat. prasowe )

Meklemburgia ma pierwszego sommeliera rybnego. André Domke, przedsiębiorca z Ahlbecku, z powodzeniem opanował stopień IHK w Bremerhaven. Wielodniowe szkolenie dotyczy ryb- od produkcji do przetwarzania, przygotowania do rekomendacji dla klienta.

Wino, piwo, ser, chleb - ludzie, którzy dużo o tym wiedzą, nazywają się sommelierami. Teraz jest kolejna dziedzina z tej odmiany - sommelier rybny. Aby się wyszkolić musiał pochłonąć wiedzę przekładającą się na aż 1200 stron. Program obejmował teorię ryb, historię rybołówstwa, akwakulturę, dobrostan zwierząt, zrównoważony rozwój, wrażliwość, jakość, zdrowie towarów, zdrowie, zapewnienie jakości, technologie hodowli ryb i marketing.

Mistrz przyrządzania dań rybnych zaprasza

Andre Domke Fischsommelier Inh. (Fisch Domke)( fot. Mat. prasowe )

- Są sommelierzy od wina, cygara, kawy. Dlaczego więc nie od ryb? - zastanawiał się Ralf Forner, dyrektor zarządzający Transgourmet Deutschland GmbH, Seafood Company, zapewniając tym samym pierwszy impuls do dalszego szkolenia jako sommelier rybny. Życzył sobie „doskonale wykwalifikowanych ambasadorów ryb, którzy przekazują wiedzę o rybach i owocach morza na najwyższym poziomie”.

Mistrz przyrządzania dań rybnych zaprasza

Andre Domke Fischsommelier Inh. (Fisch Domke)( fot. Mat. prasowe )

Jesienią 2017 roku odbył się pierwszy kurs kształcenia ustawicznego w porcie rybackim Bremerhaven. Istnieją cztery rundy, w których uczestniczy około 100 absolwentów, jak poinformowała Stefanie Nienaber z Transgourmet. Znani sommelierzy rybni są obecnie dostępni w Niemczech, Austrii, Szwajcarii i Rumunii.

Mistrz przyrządzania dań rybnych zaprasza

Andre Domke Fischsommelier Inh. (Fisch Domke)( fot. Mat. prasowe )

Domke był przedsiębiorcą w dwóch jednostkach szkoleniowych - w marcu i czerwcu.
- Byli rybacy, sprzedawcy ryb, szefowie kuchni lub przedstawiciele przemysłu przetwórczego - mówi szef około 50 pracowników, którzy są obecnie zatrudnieni w czterech restauracjach i barze na wyspie Uznam. W przypadku zdanego egzaminu - pięciu uczestników zawiodło - zajęło trzy obszary tematyczne co najmniej 50 ze 100 punktów.
- W części praktycznej sam zdobyłem 80 punktów- mówi Domke. Otwieranie ostryg, przygotowywanie krewetek lub filetowanie ryb - to również było częścią praktycznej części kursu.

Mistrz przyrządzania dań rybnych zaprasza

Andre Domke Fischsommelier Inh. (Fisch Domke)( fot. Mat. prasowe )

Dla Domke nie jest to pierwszy certyfikat, który można znaleźć w jednej z jego restauracji: w 2016 r. otrzymał prestiżową nagrodę branżową „Owoce morza” od „Fischmagazin” na targach rybnych w Bremie. Otrzymał nagrodę za „Best Gastro Concept”. W listopadzie 2018 r. Przyniósł nawet rekord świata na wyspie. Wyprodukował największą galaretę rybną na świecie, która ważyła 182,4 kilogramy.

Mistrz przyrządzania dań rybnych zaprasza

fot. Mat. prasowe

André Domke z przyjemnością zaprasza wszystkich, nie tylko mieszkańców Świnoujścia, ale także turystów do odwiedzenia chociaż jednej z jego restauracji na wyspie Uznam.

Adresy restauracji:
1. Domkes Fischhus Seestraße 24
17419 Seebad Ahlbeck

2. Domkes Fischpavillon Friedenstr. 12 / Brunnenstr.
17424 Seebad Heringsdorf

3. Domke Am Meer Strandpromenade 17
17429 Seebad Bansin

4. Domkes Lüttes Fischhus Seestraße 2
17419 Seebad Bansin

www.fischdomke.de/


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ ENEA Operator zapowiada dwie przerwy w dostawie prądu w powiecie kamieńskim w poniedziałek 17 listopada. Rano bez zasilania będą wybrane adresy przy ulicach Polnej i Wolińskiej w Kamieniu Pomorskim. Dłuższa, kilkugodzinna przerwa obejmie miejscowość Żółcino ■ Planowane wyłączenia prądu w Kamieniu Pomorskim. We wtorek 18 listopada w godzinach 15–17 energii pozbawione będą adresy przy ul. Polnej 5 oraz Wolińskiej 50 i 51. Przerwy wynikają z prac prowadzonych przez ENEA Operator ■ 15 listopada br. (sobota) McDonald’s otworzyła 600 restaurację pod złotymi łukami w Polsce. Nowy punkt na mapie znajduje się na wyspie Wolin, przy ul. Gryfitów 33A w Wolinie. W dniu otwarcia na gości czekają niespodzianki i specjalne atrakcje dla całych rodzin, w tym upominki, animacje i konkursy z nagrodami ■ Międzyzdroje. Kino Eva zaprasza Panie na wyjątkowy wieczór „Ladies For Ladies” – już 19 listopada o godz. 18:00! Prelekcja KLAPS!, losowanie nagród i poruszający film „Wielka, odważna, piękna podróż” z Margot Robbie i Colinem Farrellem. 💃✨ Bilety: 35 zł. ■ Świnoujście: W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ Uwaga, planowane wyłączenia prądu! We wtorek, 28 października, w godzinach 08:00–14:00, Wisełka – ulice Leśna 5a, 5b, 6a i 11b pozostaną bez zasilania – informuje ENEA Operator (Rejon Międzyzdroje). Szczegóły na www.wylaczenia-eneaoperator.pl■ Uwaga mieszkańcy Jarszewa! W czwartek, 30 października 2025 r., w godzinach od 8:00 do 10:00, ENEA Operator zapowiada planowaną przerwę w dostawie energii elektrycznej. Prace mają charakter techniczny – warto wcześniej przygotować się na dwugodzinny brak zasilania ■