Najlepsze produkty i potrawy w regionie otrzymują nominacje do „Perły”, a nagrodę przyznaje Kapituła Krajowa Konkursu i wręcza ją podczas poznańskich targów.
W tegorocznej edycji konkursu nagrodę „Perła”, obok innych rarytasów z naszego województwa, otrzymał miód pitny Trójniak Woliński Leśny, wypromowany przez Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów. Produkowany tradycyjnymi metodami z miodu z leśnych barci, reaktywuje wspaniałe smaki z dawnych czasów.
Aby przyciągnąć jak najszersze grono zwiedzających w nasz region, trzeba niewątpliwie poszukiwać różnorodnych kierunków, odpowiadając na potrzeby i zainteresowania. Turyści szukając miejsca na wyjazd, weekendowy, czy wakacyjny, mają różne potrzeby:
spokój, cisza, rozrywka, aktywność, sport, kultura, historia, ale też coraz bardziej popularna turystyka kulinarna.
Dlatego też promując nasz region trzeba także odkrywać tajniki jego kulinarnej tradycji. Uroczysta prezentacja laureatów prestiżowych nagród odbyła się w czasie konferencji prasowej w Urzędzie Marszałkowskim, gdzie gratulacje producentom złożył wicemarszałek Jarosław Rzepa.
- Nasi producenci z Pomorza Zachodniego rozświetlali tegoroczną edycją targów. Przyznane „Perły” kulinarne to najwyższe odznaczenie gastronomiczne przyznawane produktom regionalnym - stwierdził marszałek Rzepa.
tekst: Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów
fot.: wzp.pl
Na tego pseuda wikinga ze skansenu aż niedobrze patrzeć :/
Sowa i przyjaciele PO i P s L
Gdzie można spróbować tego smakołyku?
To gdzie ten miód produkują bo w Wolinie to słyszałem tylko o kilku producentach bimbru ale nie o nich pewnie tym razem chodzi.