ikamien.pl • Środa [08.09.2021, 22:06:56] • Kamień Pomorski

Zalety i zagrożenia związane z grzybobraniem

Zalety i zagrożenia związane z grzybobraniem

fot. Organizator

Grzybobranie jest bardzo dobrą formą czynnego wypoczynku, ponieważ leśne powietrze jest niewątpliwie sprzymierzeńcem naszego zdrowia, za sprawą jego czystości i roślinności:

• rosnące w lesie rośliny wykazują działanie antyseptyczne, dzięki temu powietrze w lesie jest praktycznie wolne od zanieczyszczeń;
• aktywność fizyczna poprawia samopoczucie. Pod wpływem ruchu wydzielają się endorfiny – „hormony szczęścia”, a zieleń i błękit lasu działają uspokajająco
i pozwalają się wyciszyć;
• w naturalnym otoczeniu szybciej obniża się ciśnienie, puls, napięcie i poziom stresu;
• drzewa pochłaniają substancje toksyczne, takie jak dwutlenek węgla, dwutlenek siarki czy metale ciężkie, a wydzielają fitoncydy, czyli związki hamujące rozwój bakterii i grzybów. Te wytwarzane przez sosny zwalczają nawet gruźlicę! (sosny, brzozy i jałowce) wytwarzają strefę wolną od bakterii w promieniu 3-5 m.
• jeśli szczęście dopisze to grzybobranie sprawia nam wiele satysfakcji (pełny koszyk grzybów).

Grzyby znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój charakterystyczny smak. Należy jednak pamiętać, iż niektóre gatunki zawierają substancje silnie trujące dla człowieka. Nieznajomość zasad grzybobrania przyczynia się do zatruć grzybami.

Zalety i zagrożenia związane z grzybobraniem

fot. Organizator

Zasady bezpiecznego grzybobrania:
• Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
• Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
• Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
• Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. muchomor sromotnikowy, muchomor wiosenny).
• Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
• Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
• Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
• Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Zalety i zagrożenia związane z grzybobraniem

fot. Organizator

ABC przyrządzania i spożywania potraw z grzybów

• Grzyby są potrawą ciężko strawną i dlatego nie wolno podawać ich małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.
• Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić grzyby!
• Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu.
• Nie wolno przetrzymywać potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się one psują i szybko powstają w nich substancje trujące.
• Niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity)

Źródło: https://www.ikamien.pl/artykuly/35711/