ikamien.pl • Niedziela [18.11.2018, 15:15:18] • Kamień Pomorski
Uczniowie rywalizowali w konkursie kulinarnym „Polska Kuchnia Regionalna”

fot. Organizator
W czwartek 15 listopada br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się konkurs kulinarny „Polska Kuchnia Regionalna”, który był skierowany do uczniów biorących udział w projekcie „Kamień w zmysłach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.
W konkursie udział wzięło siedmiu uczniów, którzy przez kilka godzin przygotowywali przepyszne potrawy. Punktualnie o godzinie 10:30 komisja konkursowa w składzie: Pan Marek Szymański, Przewodniczący Komisji; Pani Ewa Kot, Członek Komisji oraz Pani Jadwiga Cuber rozpoczęła prace związane z oceną przygotowanych potraw. Po burzliwych obradach komisja konkursowa wyłoniła najlepsze potrawy.

fot. Organizator
O godzinie 11:00 w Sali Gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbyła się ceremonia wręczenia nagród dla najlepszych zawodników konkursu, w którym udział wzięli: Pan Józef Malec, Starosta Kamieński; Pan Marek Matys wicestarosta Kamieński; Pan Leszek Szefliński, zastępca Burmistrza Gminy Kamień Pomorski; nauczyciele, uczniowie, a także rozjemcy tegorocznego konkursu kulinarnego.

fot. Organizator
Na początek nagrody wyróżnienia zostały przyznane: Pani Alicji Urbanowicz za przygotowanie „Uda i podudzia faszerowanego z gęsi oraz sałatką rzymską”; Pani Agnieszce Pawlak za przygotowanie „Kaczki faszerowanej wątróbkami z ziemniakami pieczonymi i sosem owocowym”; Panu Mateuszowi Szyłejko za przygotowanie „Rolady z gęsi, czipsa z boczku oraz dipu czosnkowego” oraz Panu Damianowi Michnowiczowi, który przygotował „Kaczkę pieczoną z jabłkami, puree z kalafiora oraz sosem śliwkowym”.
Wreszcie przyszedł czas na wyłonienie najlepszych zawodników. Na najniższym stopniu podium stanęła Julia Kosecka, która przygotowała „Kaczkę pieczoną z jabłkami, ziemniaki pieczone oraz sos śliwkowy”; drugie miejsce przypadło Klaudii Wiśniewskiej za przygotowanie „Piersi z kaczki z karmelizowanymi owocami i ziemniakami fondant”. Na najwyższym stopniu podium stanęła Pani Julia Laskowska za przygotowanie „Piersi z gęsi z żelowymi buraczkami”.