Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Dziś carving jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.
fot. kam
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. Carving w krajach azjatycki znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się on z Tajlandii. Carving jest tradycyjnym elementem tajskiego święta Loy Krathong i jest uznawany za dziedzictwo narodowe Tajlandii (Wikipedia).
Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Dziś carving jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.
fot. kam
Właśnie pod okiem Grzegorza Gniecha Mistrza Carvingu, w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim w ramach Programu „Kamień w zmysłach” odbył się Konkurs Carvingowy 2018’.
fot. kam
Do wykonania owocowo-warzywnego elementu dekoracyjnego np. na bankietowy stół uczniowie klas gastronomicznych mieli do dyspozycji arbuzy – jako bazę i jako dodatki: marchew, buraki, jabłka, pietruszkę oraz niezliczoną ilość noży, nożyków i patyczków.