ikamien.pl • Niedziela [08.10.2017, 16:35:13] • Gmina Wolin
Dzień Ziemniaka w Dobropolu w gminie Wolin

fot. kam
Ziemniak - to najbardziej popularna roślina w jadłospisie ludzi, ale i zwierząt. Roślina, a właściwie jej bulwy mają około 130 polskich nazw regionalnych m.in.: barabola – gwara kresowa (Lwów); kompera – język łemkowski; kartofel (z niem. Kartoffel) – zwłaszcza etnolekt śląski, ale także w całym kraju; pyra – gwara poznańska; grula – gwara góralska (wschodnie Podhale); bulwa – język kaszubski; perka (dawniej) od Peru; rzepa – Orawa (zachodnie Podhale); swapka – Orawa. Na Pomorze, do Wrzosowa ziemniak trafił już w 1726 roku przywieziony przez marynarza dla Kantora miejscowego kościoła Castena.
Ziemniak nie tylko nazw posiada kilkadziesiąt. Także potraw z niego, jak i jako dodatku można sporządzić bez liku, przekonali się o tym goście i uczestnicy kolejnego już Dnia Ziemniaka, jaki odbył się w Świetlicy Wiejskiej w Dobropolu w gminie Wolin w sobotnie popołudnie 7 października 2017 roku.

fot. kam
Stoły uginały się pod ciężarem przygotowanych przez mieszkańców Dobropola pod wodzą pani sołtys Agnieszki Janusz oraz przywiezionych przez gości kartoflanych specjałów. Najsmaczniejszym były – moim skromnym zdaniem – ziemniaczane pierogi z takimż samym nadzieniem i skwarkami. Goście raczyli się także kluskami śląskimi z sosem grzybowym – pycha!

fot. kam
Kulminacją Dnia Ziemniaka w Dobropolu był konkurs na najlepszą, najsmaczniejszą i najoryginalniejszą potrawę z ziemniaka. Do konkursu stanęły sołectwa: Dargobądz – kartoflarz; Domysłów – gołąbki kartoflane; Kodrąbek – ziemniak Ala pizza; Koniewo – zapiekanka warzywna; Korzęcin – sałatka śledziowo-ziemniaczana; Ostromice – knedle ze śliwką; Recław – gołąbki ziemniaczane oraz Stowarzyszeniu Przyszłość Ostromic – zapiekanka ziemniaczana.