ikamien.pl • Niedziela [10.11.2019, 18:05:57] • Powiat Kamieński

Gęś i marcińskie rogale czyli kulinarne propozycje na Święto Niepodległości

Gęś i marcińskie rogale czyli kulinarne propozycje na Święto Niepodległości

fot. Anita Ryfczyńska

W Stanach Zjednoczonych Ameryki do rangi narodowej potrawy, kojarzonej z patriotyczną tradycją awansował indyk. Ale Polska też ma swoje kulinarne skojarzenia z narodowym świętowaniem. Na listopadowe stoły Polaków coraz częściej trafia gęś. Patriotów- łasuchów cieszą z kolei słodkie rogale.

Chodzi oczywiście o popularne „rogale marcińskie”. Tradycja wywodzi się ze stolicy Wielkopolski ale od lat ogarnęła już całą Polskę. W Poznaniu powiadają również że „Na świętego Marcina-najlepsza jest… gęsina. Stąd poprzedzające deser danie główne to najczęściej smakowicie upieczona gąska.

Gęś i marcińskie rogale czyli kulinarne propozycje na Święto Niepodległości

fot. Anita Ryfczyńska

Przy okazji warto wspomnieć, że nie tylko Polacy łączą patriotyczne świętowanie ze słodkimi przysmakami. Przy słodkościach swój Dzień Niepodległości celebrują także w domach i lokalach rodziny w Grecji. Tam, gościom patriotycznych spotkań podaje się przeróżne ciasteczka miodowe.

Warto dodać, że kulinarne tradycje łączą się z patriotycznymi także w innych krajach. Bardzo silnie ten związek widoczny jest na stołach w Grecji gdzie 25 marca i upamiętnia rocznicę wybuchu powstania przeciwko Turkom celebruje raczej - przy słodkościach. Podaje się przeróżne ciasteczka miodowe podczas odpustów i rodzinnych spotkań. Podobnie jak Polacy Grecy są bardzo rodzinni i uwielbiają siedzieć w gronie przyjaciół i smakować. Dla nich każde święto jest powodem do urządzenia uczty rodzinnej. A czy w Waszych domach Święto Niepodległości kojarzy się także z jakimiś, tradycyjnie podawanymi przysmakami?

Źródło: http://www.ikamien.pl/artykuly/29923/