ikamien.pl • Czwartek [15.08.2019, 16:04:41] • Zalew Szczeciński

„Wyspy smaków. Kulinarna gawęda znad Zalewu Szczecińskiego” – nowa książka o kulturze i kulinariach regionu

„Wyspy smaków. Kulinarna gawęda znad Zalewu Szczecińskiego” – nowa książka o kulturze i kulinariach regionu

fot. Organizator

Czy danie z rybackiego kutra może być jednym z symboli kultury lokalnej nad Zalewem Szczecińskim? Jak najbardziej!

Książka „Wyspy smaków. Kulinarna gawęda znad Zalewu Szczecińskiego” jest efektem wielu rozmów z rybakami znad Zalewu. Autorom szczególnie zależało na poznaniu przepisów kulinarnych, wykorzystywanych w rybackich domach. Jak się okazuje kształtująca się od czasów drugiej wojny światowej tradycja kulinarna Zalewu Szczecińskiego jest niezwykle żywa! W książce znajdą państwo aż piętnaście oryginalnych przepisów na dania rybne (i nie tylko).

Poza kulinariami, publikacja przybliża również wiele wątków związanych z rybaczeniem nad Zalewem Szczecińskim po drugiej wojnie światowej. Można tu poczytać o współpracy polskich osadników z Niemcami, dowiedzieć się dlaczego rybołówstwo umożliwiło osadnikom przetrwanie, jak rybacy uczyli się swego fachu, na czym on w zasadzie polega, a nawet poznać wiele sytuacji mrożących krew w żyłach. Przekonajcie się Państwo, że praca i życie rybaków, to nie tylko setki ton odłowionych ryb, lecz również istotna część regionalnego dziedzictwa.

Książka jest dostępna w formie bezpłatnego e-booka, który można znaleźć pod linkiem:
www.centruminicjatyw.org.pl/wp-content/uploads/2017/11/Wyspy_smakow_web-2.pdf
Wersję drukowana znajdą Państwo w lokalnych bibliotekach i innych instytucjach kultury.
Autorami tekstu oraz pomysłodawcami projektu są Piotr Oleksy i Mateusz Sikora. Znakomite zdjęcia zrobił Artur Kubasik, zaś za konsultację kulinarną oraz przygotowanie dań odpowiadał Rafał Lacz. Wsparcie logistyczne projektu zapewnił Artur Oleksy.

Wydawcą książki jest Fundacja Centrum Inicjatyw Regionalnych i Międzynarodowych. Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.

Źródło: http://www.ikamien.pl/artykuly/29127/