POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [10.11.2019, 18:05:57] • Powiat Kamieński

Gęś i marcińskie rogale czyli kulinarne propozycje na Święto Niepodległości

Gęś i marcińskie rogale czyli kulinarne propozycje na Święto Niepodległości

fot. Anita Ryfczyńska

W Stanach Zjednoczonych Ameryki do rangi narodowej potrawy, kojarzonej z patriotyczną tradycją awansował indyk. Ale Polska też ma swoje kulinarne skojarzenia z narodowym świętowaniem. Na listopadowe stoły Polaków coraz częściej trafia gęś. Patriotów- łasuchów cieszą z kolei słodkie rogale.

Chodzi oczywiście o popularne „rogale marcińskie”. Tradycja wywodzi się ze stolicy Wielkopolski ale od lat ogarnęła już całą Polskę. W Poznaniu powiadają również że „Na świętego Marcina-najlepsza jest… gęsina. Stąd poprzedzające deser danie główne to najczęściej smakowicie upieczona gąska.

Gęś i marcińskie rogale czyli kulinarne propozycje na Święto Niepodległości

fot. Anita Ryfczyńska

Przy okazji warto wspomnieć, że nie tylko Polacy łączą patriotyczne świętowanie ze słodkimi przysmakami. Przy słodkościach swój Dzień Niepodległości celebrują także w domach i lokalach rodziny w Grecji. Tam, gościom patriotycznych spotkań podaje się przeróżne ciasteczka miodowe.

Warto dodać, że kulinarne tradycje łączą się z patriotycznymi także w innych krajach. Bardzo silnie ten związek widoczny jest na stołach w Grecji gdzie 25 marca i upamiętnia rocznicę wybuchu powstania przeciwko Turkom celebruje raczej - przy słodkościach. Podaje się przeróżne ciasteczka miodowe podczas odpustów i rodzinnych spotkań. Podobnie jak Polacy Grecy są bardzo rodzinni i uwielbiają siedzieć w gronie przyjaciół i smakować. Dla nich każde święto jest powodem do urządzenia uczty rodzinnej. A czy w Waszych domach Święto Niepodległości kojarzy się także z jakimiś, tradycyjnie podawanymi przysmakami?

źródło: www.ikamien.pl


komentarzy: 3, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-3 z 3

Gość • Wtorek [12.11.2019, 08:35:42] • [IP: 83.168.85.***]

Oryginale rogale Marcińskie tylko w Poznaniu, nic im nie dorówna.

Gość • Poniedziałek [11.11.2019, 21:14:56] • [IP: 188.147.103.***]

U mnie była gęś i rogale, własnoręcznie upieczone. Pycha.

Gość • Poniedziałek [11.11.2019, 07:23:50] • [IP: 89.174.73.**]

Najlepsza Gęsina w Restauracji" Kredens" w Międzyzdrojach.

Oglądasz 1-3 z 3
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ W sobotę pan Jerzy płynął jachtem z Dziwnowa do Świnoujścia. Na morzu, koło wiatraka popsuł mu się jacht. Walczył, by nie zepchnęło go na ląd. Było bardzo niebezpiecznie. - Płynąłem z Dziwnowa –opowiada nam pan Jerzy – ustawiłem autopilota. Wszystko było OK., dopóki nie wpłynąłem do Świnoujścia. Na wejściu do Świnoujścia zaczęło coś mi tam zgrzytać, syczeć i sprzęt przestał działać. Całe szczęście, że miałem silnik i silnikiem odpychałem się, żeby mnie nie zepchnęło na ląd. Odpychałem się i odpychałem. Na szczęście mam system łączności z Kapitanatem. Powiadomiłem Kapitanat, że straciłem ster i proszę o pomoc SAR-u. Chłopaki przyjechali i mnie tu przyciągnęli – relacjonuje już po zakończonej szczęśliwie akcji pan Jerzy.■ "Sezon 2020 w Międzyzdrojach uważam za otwarty!” - tym słowami oraz gwizdkiem ratowniczym rozpoczął swą konferencję prasową z mediami Burmistrz Mateusz Bobek. Konferencję zorganizowano na plaży w Międzyzdrojach i była ona kolejnym etapem kampanii promującej lato 2020 w Międzyzdrojach. Kampania pod hasłem „Między nami Międzyzdroje ■